Русия разширява сътрудничеството си с Иран

Генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко и вицепрезидентът на Иран и ръководител на Организацията по ядрена енергия на Иран Али Акбар Салех подписаха Протокол към Междуправителственото споразумение за сътрудничество за изграждане на територията на Иран на ядрена централа от 25 август 1992 г. и междуведомствен Меморандум за взаимно разбирателство за разширяване на сътрудничеството за използване на ядрената енергия за мирни цели, съобщи ТАСС, позовавайки се на руската компания.

Освен това, в присъствието на Сергей Кириенко и Али Акбар Салехи бе подписан Договор за строителството на два енергоблока за втора фаза на АЕЦ „Бушер“ с възможност за увеличаване до четири енергоблока. Подписите си под документа поставиха ръководителят на обединена компания „НИАЕП“ – АСЕ и шефът на Иранската компания за развитие и производство на ядрени мощности (Nuclear Power Production and Development Company of Iran).

Според текста на Протокола към Междуправителственото споразумение, страните ще си сътрудничат при изграждане „до ключ“ на осем енергоблока с реактори ВВЕР на територията на Иран (четири енергоблока на площадката на АЕЦ „Бушер“ и четири на друга площадка). При това страните трябва да осигурят максимално възможно участие на ирански предприятия и организации във всички дейности, свързани с изграждането на площадки на новите блокове, тяхната експлоатация и извеждането им от експлоатация.

Целият проект за строителството на ядрените енергоблокове в Иран, включително доставката на оборудване и ядрено гориво, ще бъде гарантиран от МААЕ и напълно ще съответства на режима за неразпространение на ядрени материали, както бе и при строителството на първия блок на АЕЦ „Бушер“.

Според Протокола, ядреното гориво за АЕЦ-а, в продължение на целия жизнен цикъл на осемте енергоблока, ще се произвежда от руската страна. Отработеното ядрено гориво ще бъде връщано в Русия за преработка и съхранение. Руската страна осигурява обучение на ирански специалисти в областта на експлоатацията, обслужването и техническата поддръжка на АЕЦ-а, както и в областта на регулиране на ядрената и радиационна сигурност.

В съответствие с текста на подписания Меморандум, партньорите потвърждават своето намерение да си сътрудничат в областта на горивния цикъл и екологията. В частност, в рамките на разширяването на изграждането в Иран на ядрени енергоблокове с руски дизайн, партньорите планират да работят по икономическата целесъобразност и възможността за производство в Иран на горивни елементи, които ще бъдат използвани в тези енергоблокове.