Русия разширява военното си присъствие в Латинска Америка

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу ще посети Латинска Америка. По време на визитата си, която ще продължи до 14 февруари, той за първи път ще посети Венецуела, Никарагуа и Куба.

В сряда Шойгу ще пристигне в Каракас, където ще проведе преговори с венецуелския си колега Владимир Падрино Лопес и ще се срещне с президента на страната Николас Мадуро. Страните ще обсъдят актуалните въпроси, свързани с военното и военно-техническото сътрудничество между двете страни, а също така ще обменят мнения по ключовите проблеми в глобалната и регионалната сигурност.

През февруари миналата година Шойгу заяви, че министерството на отбраната на РФ ще разшири руското военно присъствие в редица региони в света. Тогава министърът съобщи, че Русия провежда преговори за създаване на военни бази във Виетнам, Венецуела, Никарагуа, Сингапур, на Сейшелските острови и в Куба.

Според Шойгу, преговорите се отнасят не толкова до създаването на военните бази, но и за опростяване на приемането на кораби в пристанищата на тези страни, както и възможностите за дозареждане на самолетите от далечната авиация. „Ние летим активно, необходими са ни бази за дозареждане, трябва нашите самолети да бъдат зареждани или на Екватора, или на други места“, каза руският министър.

Освен това, корабите на ВМФ на Русия „трябва да имат възможност да бъдат обслужени и да се базират в различни участъци и територии, да имат възможност за опростено приемане“.

През юли 2014 г. руският президент Владимир Путин посети Никарагуа в рамките на пътуването си в Латинска Америка, където се срещна с президента на републиката Даниел Ортега. По време на визитата бяха обсъдени редица въпроси, в това число и военното сътрудничество, както и темата за разполагането на наземните станции на ГЛОНАСС на територията на Никарагуа. Обсъдено бе и участието на Русия в строителството на Никарагуанския канал, който ще свърже Атлантическия и Тихия океан и създаването на военна инфраструктура за защита на този обект.

През октомври 2014 г. съгласието си за разполагане на руски военни бази на своята територия даде Аржентина. Както отбеляза тогава изданието Guardian Liberty Voice, „САЩ на практика проспаха появата на руските военни бази“.