Русия разработва нови ракети, неуязвими за системите за ПРО на НАТО

Русия завършва разработката на ново поколение ракети, неуязвими за въоръжението на НАТО и най-вече за системите за противоракетна отбрана (ПРО), съобщи пред РИА Новости първият заместник-председател на комитета за отбрана и безопасност към Съвета на федерацията Евгений Серебренников.

По думите на сенатора, имено тези ракети ще бъдат разположени на северните граници на Русия в случай на встъпване на Швеция в НАТО. Освен това Серебренников не изключи и увеличаване на армейската групировка по границата.

Темата за поредното разширяване на НАТО повдигна в интервю за шведското издание „Дагенс Нюхетер“ външния министър на Русия Сергей Лавров. Дипломатът отбеляза, че Москва ще отговори с „военно-технически мерки“ ако Швеция реши да се присъедини към НАТО. От алианса заявиха, че засега Стокхолм не е подавал заявка за членство.

По-късно думите на Лавров бяха коментирани от експерти. По тяхно мнение, може да става дума за усилване на групировката руски войски на северозапад. Москва може да прехвърли към границата оперативно-тактически комплекси „Искандер-М“ и да въоръжи корабите и подводниците на Балтийския флот с ракети „Калибър“.

В последно време алиансът рязко увеличи присъствието си в близост до границите на Русия. Това е особено забележимо в балтийските страни, където се проведоха няколко големи учения. В Москва неведнъж са заявявали, че са готови да дадат адекватен отговор на действията на Запада.