Русия провежда военни учения в Черно море

Руският военноморски флот започна мащабни учения в Черно море, като районът на маневрите обхваща цялата акватория, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Ученията са планирани и се извършват в съответствие с международните норми, отбелязват още от ведомството.

Това става в същия ден, когато в западната част на Черно море започнаха международните военни учения „Бриз 2014“ с участието на кораби на САЩ, Гърция, Румъния и Турция и щаб в Бургас.

В руските маневри са включени около 20 бойни и помощни кораба, над 20 самолета и хеликоптера, подразделения на морската пехота, войски на бреговата артилерия на Черноморския флот и снабдителни части. Освен трениране на взаимодействието между корабите, бреговите поделения и авиацията, планът предвижда и унищожаване флотилията на условен противник, противовъздушна отбрана на корабните групи на Русия и на обектите на бреговата инфраструктура.

В ученията ще се тренира и издирване и унищожаване на подводници, а бреговите войски и морската пехота на Черноморския флот ще отработват елементи на борба с тактически десант на противника. Авиацията ще провежда въздушно разузнаване и нанасяне на удари по кораби на условния противник.

Маневрите са под командването на адмирал Александър Витко, командващ Черноморския флот на Русия. От министерството в Москва обясняват, че всички действат „в условия, максимално близки до бойните, а командирите усъвършенстват взимането на решения при динамично променяща се обстановка“.