Русия призовава Украйна да плати за газа

Поредната тристранна среща за газа между Русия, ЕС и Украйна приключи във вторник без очаквания резултат: така и не бе намерен източник за покриване на дълга за руски газ на Украйна. Следващата среща е насрочена за 29 октомври.

Основна пречка за сключването на временно споразумение между Русия и Украйна за газа е неплащането от украинска страна на дълга за вече доставеното гориво. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер след приключването на тристранните преговори с участието на руския енергиен министър Александр Новак и украинския му колега Юрий Продан.

На свой ред Новак отбеляза, че Еврокомисията засега не е определила източника на финансиране за погасяването на украинския дълг.

„Ние предложихме на европейските ни колеги да разгледат възможностите на Европейската банка за реконструкция и развитие, Европейската инвестиционна банка, Международния валутен фонд, както и други финансови институции. Ресурси има, но засега не виждаме желание за робата”, заяви той.

По време на срещата страните успяха да съгласуват цената на газа за периода на временно споразумение до март 2015 г. – 385 $ за хиляда куб. м. Според украинския енергиен министър, страната приема тази цена за зимния период.

Дългът на Украйна пред „Газпром” е $5,3 млрд, напомни Новак, като от тази сума $1,4 млрд ще бъдат погасени до края на октомври, а до края на годината ще бъдат платени $3,1 млрд.

Предплатата за доставките на газ за Украйна през ноември 2014 г. трябва да бъде в размер на $770 млн., поясни още министърът.