Русия призовава ЕС отново да стъпи на прагматична почва на сътрудничество

Русия си запазва правото за адекватен отговор в случай на допълнителни санкции от страна на ЕС към Русия. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич. Той нарече решението на ЕС откъснато от реалността и призова организацията „отново да стъпи на прагматична почва на сътрудничество, отговарящо на интересите на нашите страни”.

Санкциите срещу Русия

В петък, 21 март, ЕС вписа 12 руски чиновници, разширявайки „черния списък” за Русия. На тях им се налага забрана за пребиваване на територията на страните-членки на общността, а техните сметки в европейски банки, ако такива бъдат открити, подлежат на замразяване.

Първият вариант на „черния списък” за Русия бе приет на 17 март. В него бяха включени 21 души  – 8 представители на ръководството на Крим, 10 руски парламентаристи и 3 военни – командващият Черноморския флот и командващите Южния и Западния военни окръзи.

По този начин, броят на лицата, включени в „черния списък”, стана 33 души. ЕС смята, че всички тези официални лица „носят лична отговорност за действията на Русия по отношение на Украйна”.

Освен създадения „черен списък” за Русия, Европейският съюз вече прие решение за замразяване на преговорите за облекчаване на визовия режим и подготовката за въвеждане на безвизов режим с Русия, както и за споразумението за партньорство Русия  – ЕС.

Брюксел също така взе решение за изместване на поредната среща на върха Русия  – ЕС, планирана за 3 юни, предаде ИТАР-ТАСС.