Русия привършва строителството на голяма военна база в Арктика

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че привършва строителството на голяма военна база в отдалечен район на северната част на Арктика, където 150 войници могат да прекарат до 18 месеца, без да са зависими от нищо, предаде АФП, съобщи dnesplus.bg.

Министерството посочи, че базата, която е издигната на острова Александрова земя – част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е „готова на 97%“.

Обектът, кръстен „Арктическа детелина“, заема площ от 140 000 кв.м и е съставен от три крила, оцветени в червено, синьо и бяло като руския национален флаг. Сградата може да побере 150 войници и разполага с големи складове за гориво, храна и дрехи. Военнослужещите могат да преминават от едното крило на обекта в друго, без да се налага да излизат навън, където през зимата температурата може да падне до минус 47 градуса по Целзий. Има и капацитет да се изпомпва гориво от танкери.

Францйосифова земя представлява островна група между Баренцово и Карско море, северно от архипелага Нова земя.

Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика като част от наскоро осъвременената си Военноморска доктрина, според която регионът е водещ приоритет поради минералните си богатства и стратегическа важност, отбелязва АФП. Русия вече построи подобна военна база с името „Северна детелина“ на остров Котелни в Източносибирско море на 75-ия паралел.