Русия премахва плоския данък

Русия ще премахне плоския данък и ще въведе прогресивното подоходно облагане, съобщава „Российская газета“. Според изданието Държавната дума е решила да въведе прогресивното подоходно облагане от 2016 г., като хората с най-високи доходи – над 500 млн. рубли годишно, ще плащат 28% данък.

Властите са решили да разделят населението на четири категории. В първата влизат хора, които получават по 5 млн. рубли годишно и са най-много в Русия. За тях данъкът ще бъде 13%. Във втората група са получаващите между 5 и 50 млн. рубли годишно и те ще бъдат облагани с 18% данък. Третата група включва граждани с доходи между 50 и 500 млн. рубли, чийто данък ще бъде 23%. Най-богатите – с повече от 0,5 млрд. рубли годишен доход съставляват 0,2% от населението на Русия. На тях обаче принадлежат 30% от всички доходи в страната.

Властите се аргументират, че плоският данък не се прилага в нито една от развитите европейски страни. Във Франция данъците растат в геометрична прогресия на доходите, а най-ниско платените са освободени от тях. В Германия действа приблизително същият принцип. Във Великобритания най-високата ставка достига 45%, а в Израел, Белгия, Дания, Швеция, Холандия плащат данъци от 57 до 75% от доходите.

Плоският данък беше въведен в Русия през 2001 г. и според изчисленията това е повишило приходите в хазната с 25% само за година.