Русия предлага магистрала между Лондон и Ню Йорк

Русия предлага да бъде изградена магистрала, която да свързва Лондон и Ню Йорк, предаде Си Ен Ен, като цитира изказване на ръководителя на Руската държавна железопътна компания Владимир Якунин пред електронното издание на „The Siberian Times“.

Това е проект между държави, между цивилизации. Проектът трябва да се превърне в световна „Зона на бъдещето“, казал Якунин.

Тя ще бъде част от нов трансатлантически проект, който трябва да свърже източните граници на Русия с американския щат Аляска, преминавайки през тесния Берингов проток, който разделя Азия и Северна Америка.

Якунин представи проекта, наречен „Развитие на трансевразийския пояс“ (TEPR), на среща в Москва с представители на Руската академия на науките.

Магистралата ще бъде най-вероятно около 20 хил. км, като е планирано с начална точка да е във Великобритания, след това да мине през Германия, цяла Русия и Аляска до Ню Йорк. Разстоянието между западната и източната граница на Русия е около 10 хил. км, а най-краткото разстояние между Русия и Аляска е 88 км. В проекта не се уточнява как ще преминават автомобилите между Сибир и Аляска – с ферибот, през тунел или мост. Проектът ще струва трилиони долари, без да се уточнява колко точно.