Русия отбеляза Пасха

В понеделник от първата седмица на Великден, наречена Светла седмица, Московският патриарх и на цяла Русия Кирил извърши Божествена литургия в Успенски събор в Кремъл.

По-рано предстоятелят на Руската православна църква извърши Пасхално богослужение в храма „Христос Спасител“ в присъствието на руския президент Владимир Путин и повече от 7 хиляди вярващи.

„Великият празник Възкресение ще дари милионите вярващи с радост и надежда, ще ги приобщи към духовните корени и родните традиции“. Това се казва в поздравлението на руския президент по случай светлия празник Възкресение Христово.

„Огромна творческа роля в запазването на нашето богато историческо и културно наследство, възраждането на непреходните нравствени и морални ценности играе Руската православна църква. Тя неуморно се грижи за общественото единство, укрепването на семейството и възпитанието на подрастващото поколение в дух на патриотизъм и гражданството. Тя прави много за решаването на съществуващите социални проблеми, заздравяването на междунационалното и междурелигиозното съгласие в страната. Такава голяма, многоаспектна работа е много важна днес и заслужава най-дълбоко признание“, се казва в поздравителната телеграма на руския президент.

Путин поздрави по случай Великден Московския патриарх и на цяла Русия Кирил.

В руската столица в нощта на светлия християнски празник в 408 храма са се помолили повече от 700 хиляди вярващи.

През Светлата седмица за православните се отменят еднодневните постове в сряда и петък, а след Божествената литургия се извършва литийно шествие. През тези дни Царските врата остават отворени, символизирайки откритите врати в Царството Божие за всички вярващи.

През Светлата седмица православните християни си ходят на гости, подаряват си боядисани яйца и козунаци. В храмовете през тези дни звънят камбани, символизиращи победата на Христа над смъртта.

Седмицата приключва с Красная горка – празник, който в Русия винаги е бил най-популярен ден за сключване на брачен съюз. През Светлата седмица също така е прието да се посещават болни или близки, лишени от свобода.

Общо празнуването на Великден продължава 40 дни – до Възнесение, което през тази година се отбелязва на 21 май. През това време вярващите се поздравяват един друг с думите „Христос Воскресе!“.