Русия постави под въпрос надеждността на Франция след изявленията за „Мистрал“

Руското министерство на външните работи се усъмни в надеждността на Франция като партньор, след изявленията й за «Мистрал», съобщи на страницата си във Facebook зам.-директорът на отдел за информация и печата към министерството Мария Захарова.

«Въпреки многократните публични уверения за приоритет в икономическите, финансовите и договорните задължения над политическите разногласия, Елисейският дворец заяви, че договорът за «Мистрал» няма да бъде изпълнен. В пещта на американските политически амбиции бе хвърлена репутацията на Франция като надежден партньор, който винаги е изпълнявал договорните си задължения. Къде изчезнаха онези времена, когато Париж не се огъваше под натиска на САЩ, например в иракския въпрос?», написа на страницата си Захарова.

Прекратяването на договора за доставки на ВМФ на Русия хеликоптероносачи «Мистрал» ще създаде големи проблеми на френската страна, за разлика от руската, заяви пред «Интерфакс» в четвъртък зам.-председателят на Военно-промишлената комисия към правителството на Руската Федерация Олег Бочкарьов.
«Ако договорът бъде прекратен едностранно, то парите ще бъдат върнати на РФ, при това заедно с неустойките и глобите, а Франция ще остане с кораб, създаден според руските изисквания, с руско участие», поясни Бочкарьов.
Напомняме, че френските власти, отчитайки ситуацията в Украйна, сметнаха за неподходящи условията за доставката на Русия на първия хеликоптероносач от типа „Мистрал“.
Франция и Русия подписаха договора за строителството на двата хеликоптероносача от типа „Мистрал“ през лятото на 2011 година. Стойността на проекта се оценява на 1,2 милиарда евро.