Патриарх Кирил извърши богослужение за Бъдни вечер

На 6 януари Московският патриарх и на цяла Русия Кирил извърши богослужение за Бъдни вечер, а в празничната нощ Предстоятелят на Руската православна църква ще оглави Божествената литургия в катедралния храм Христос Спасител, съобщи телевизия „Россия 24“.

С това приключва четириседмичният коледен пост за православните християни и започва подготовката за светлия празник, напомнящ за събитията, поставили началото на новата ера в човечеството – Рождеството на Господ Бог и Спасителя наш Исус Христос.

Празнични богослужения ще се извършат в повече от 30 хил. храма на Руската православна църква в цял свят.

По традиция в пряк телевизионен ефир ще излъчват нощното богослужение в храм Христос Спасите две телевизии – „Первый канал“ и „Россия“, както и православните „Спас“ и „Союз“. На 7 януари телевизия „Россия 1“ ще излъчи интервю с Патриарх Кирил по случай Рождество. В ефира на радио „Россия“ ще прозвучи празничната програма „Русия посреща Коледа“. Радио „Орфей“ пък ще припомни на слушателите си популярни коледни песни на руски композитори, както и традиционни коледни песнопения, в това число и украински.

Телевизия „Культура“ ще излъчи четири филма за подвижниците на благочестието през ХХ в. – свещениците Йоан Крестянкин, Николай Гурянов, архиепископ Йоан Шаховски и архимандрит Гавриил Ургебадзе.

В руската столица ще бъде представен фестивалът „Пътешествие в Коледа“, в рамките на който в Московския дом на музиката на 9 януари ще бъде отворен Пети Международен Коледен фестивал. Непосредствено след празника в Москва ще се проведат традиционните образователни Коледни четения, в които ще вземат участие педагози, учени и свещеници от цяла Русия, а също така и от Беларус, Украйна и Прибалтика.

В традициите на празнуването на Рождество Христово са не само концертите и фестивалите, но и редица благотворителни дела и каузи. Така, пред всички храмове в Севастопол са открити коледни базари, където възпитаници на неделни училища предлагат коледни подаръци, изработени ръчно от тях самите. Средствата от продажбите им ще бъдат изпратени в помощ на детските домове и сиропиталища в Донецка и Луганска област.

С постановление на руския президент от 1991 г. Рождество Христово отново, както и до 1917 г., е официален празничен ден за всички народи в Руската федерация.