Русия помага на Донбас да оцелее

Самолет на руското министерство на извънредните ситуации (МИС) ще транспортира за лечение в Москва от Ростов на Дон 12 тежко болни деца – жители на Донецка и Луганска области, и една жена.

„Децата, най-малкото сред които е на седем месечна възраст, имат различни диагнози, но всички те се нуждаят от високотехнологична помощ“, заяви представител на министерството.

По време на транспортирането на малките пациенти ще им бъде оказвана медицинска помощ от лекарите от „Центроспас“ към МИС на Русия и Руския център за медицинска помощ при катастрофи „Защита“ към министерството на здравеопазването на РФ, като самолетът е оборудван с цялата необходима за тази цел апаратура.

В Москва децата и жената ще бъдат хоспитализирани в специализирани клиники.

Самолетът ще пристигне в Ростов на Дон съвсем скоро. Той ще достави от Москва хуманитарни стоки, които камионите на МИС по-късно ще доставят в Донецк и Луганск.

По-рано руското министерство на извънредните ситуации изпрати поредния хуманитарен конвой в Донбас, с който бяха доставени над 1,2 хил. тона хуманитарни стоки, сред които хранителни продукти и лекарства. Общо от август миналата година до днес в Донбас са доставени близо 48 хил. тона хуманитарна помощ.