Русия показа могъществото на съвременната авиация на шоуто „Авиамикс“

Висш пилотаж демонстрираха всички авиационни групировки на руските ВКС, включително и най-младата – „Крилете на Таврида“ – на учебно-бойни самолети Як-130, съобщи в събота (6 август) ТАСС. Демонстрация на възможностите на съвременната авиационна техника на руските ВКС – шоуто „Авиамикс“ – се състоя край Рязан на съревнованията „Авиадартс“.

 Своето майсторство пред хиляди зрители в продължение на два часа показаха екипажите на над 70 самолета и вертолета, съобщиха от Министерството на отбраната на РФ.

„Авиамикс“ бе открит от прелитане на вертолети Ми-8 с флагове. След това бе демонстриран въздушен бой между две двойки изтребители Су-30СМ, който традиционно бе показан от летци от липецката авиационна група „Соколите на Русия“.

След това свръхманеврена битка във въздуха за първи път показаха МиГ-29СМТ и Су-30СМ. Удари по позиции на „противника“ на полигона нанесоха Су-34, Су-35, Су-25 и Як-130, вертолети Ка-52.

Десанти на товари извършиха два Ил-76МД, а още един самолет от такъв тип извърши изхвърляне на вода.

Висш пилотаж демонстрираха всички авиационни групи на ВКС на Русия, включително и най-младата от тях – „Крилете на Таврида“ на учебно-бойни самолети  Як-130. Демонстриран бе най-новият изтребител Су-30СМ, Як-130, вертолетът Ми-28Н „Нощен ловец“, Ка-52 „Алигатор“ и най-големият в света военно-транспортен вертолет – Ми-26Т. „Авиамикс“ завърши с участието на авиационната група „Руски витязи“.

Около 10 хиляди души бяха зрители на шоуто. За това пред журналисти разказа губернаторът на Рязанска област Олег Ковальов. „Днес присъстваха около 10 хил. души“, каза той.

От своя страна главнокомандващият на руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондарев отбеляза, че авиационният празник е бил организиран добре. „Много приятни впечатления – летците работеха прекрасно, съгласувано, всички изпълниха своите задачи. И най-важното е, че техниката не поднесе изненади. И към всичко това имахме подкрепата на зрителите“, каза той.

Бондарев съобщи, че вече има предварителни резултати от съревнованията  „Авиадартс“, „и те са добри“. „Най-добрите от тях ще получат чудесни награди“,  резюмира главнокомандващият.

Главнокомандващият на ВКС също така съобщи, че интересът към руските самолети и вертолети на международните пазари многократно се е увеличил благодарение на  мащабните демонстрации на авиационна техники и съревнованията „Авиадартс“.
„Ако не демонстрирахме достижения на нашата техника, вероятно никой не би я купил. А тъй като тя постъпва в армията ни, ние я тестваме, показваме възможностите й. Представители на чужди държави я виждат и я купуват“, каза той, като отбеляза, че чужденците „се интересуват от всичко“.

„Всяка страна трябва да се развива и не може да си позволи да лети на самолети от Първата световна война. Ние също така наблюдаваме техниката им и после поставяме задачи на нашите конструктори и производители“, подчерта генералът.

Източник: Руски дневник