Русия поиска да не се политизира Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

По време на юбилейната 25-та среща на високо равнище на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Истанбул заместник-министърът на външните работи на Русия Василий Небензя заяви, че страната му би желала организацията да бъде икономическа, свободна от политически дискусии, предаде РИА Новости, цитирана от ИА Фокус.
В неделя се състоя заседание на външните министри от страните членки на ОЧИС, а в понеделник ще се проведе среща между президентите и министър-председателите им. Русия ще бъде представена от министър-председателя Дмитрий Медведев.
„Искаме ОЧИС да е икономическа, а не политизирана организация, свободна от политически дискусии, които да разделят страните. Искаме тя да ги сближава. Утре на срещата ще обсъждаме пътя, преминат от организацията за 25 години. Ние на практика сме едно семейство, постоянно се срещаме и общуваме“, заяви Небензя. „Разбира се, страните имат своите интереси и грижи. За Русия е важно да бъде отразена ролята на ОЧИС, която тя игра в миналото и да се поставят правилните ориентири за бъдещето ѝ“, добави той.