Русия подготвя 11-ти хуманитарен конвой за Донбас

Единадесети по ред хуманитарен конвой на руското Министерство на извънредните ситуации (МИС) може да тръгне за Донбас в началото на 2015 година, съобщи ТАСС, позовавайки се на главата на ведомството Владимир Пучков.

„Планираме да изпратим допълнителна хуманитарна помощ при необходимост в Донбас. Най-вероятно това ще стане в началото на януари 2015 година”, каза той.

Министърът поясни, че МИС формира колони от камиони с помощи, изхождайки от нуждите на Донбас. „Всички графици се съгласуват с украинската страна, а също с Червения кръст и с представителите на Донбас. Ние стриктно спазваме всички международни споразумения и изисквания”, подчерта Пучков.

Той напомни, че на 21 декември десета колона с хуманитарни помощи достави в Луганск и Донецк хранителни продукти, медикаменти, строителни материали, както и необходимите разходни материали за устойчива работа на енергетиката и всички системи за обезпечаване на живот през зимния сезон.

„Приоритетно е оказването на помощ на хора, които страдат в ситуацията, а това са многодетните семейства, възрастните хора и децата”, каза Пучков.

Освен това в Донбас са доставени и новогодишни подаръци – бонбони, мандарини, детски играчки – всичко, което е необходимо за децата. В сбора на помощи за новогодишни подаръци са участвали региони на Русия, обществени организации и обикновени граждани.

Десетият хуманитарен конвой за Донбас стана един от най-мащабните. Около украинската граница колоната се раздели на две, всяка от тях е с дължина от 10 км. Заради голямото количество камиони, двете колони за Луганск и Донецк са пребивавали на път няколко часа повече от обикновеното, като разтоварването им също отне повече време.

От юни месец само с 10 хуманитарни конвоя са докарани над 13 хил. тона помощи в Донбас.

Същевременно в неделя в Донецк и Луганск се проведоха три големи новогодишни концерта. На децата са раздадени около 4000 подаръка от организацията „Землячество Донбасса”, те са доставени с 3 тира в състава на хуманитарния конвой.

Лидерът на Донецка народна република Александър Захарченко благодари Русия за хуманитарната помощ: „Ние сме много благодарни на нашите руски братя за това, че ни се притичват на помощ. Ние сме такъв народ, че когато гори къщата на съседа всички му се притичват на помощ и в това е нашата сила. Разбира се, страдаме от недостиг на хранителни продукти и строителни материали, поради което, тази хуманитарна помощ ни идва в голяма помощ”, заяви Захарченко.

Днес правителството на Руската Федерация учреди междуведомствена комисия, която ще се заеме с подкрепата на пострадалите от военните действия жители на Донбас. Съответната разпоредба подписа руският премиер Дмитрий Медведев.