Русия подготвя петролна сделка с Иран въпреки САЩ

Русия се договори с Иран за сключването на многомилиардна сделка, която ще позволи отслабването на влиянието на западните санкции и върху двете страни. Подписан бе петгодишен меморандум за сътрудничество, който предвижда доставяне от страна на Русия на руско оборудване и потребителски стоки в Иран, в замяна на ирански петрол. Документът бе подписан от руския министър на енергетиката Александър Новак и иранския му колега Бижан Намдар Зангане.

От руското министерство на енергетиката съобщиха, че се разглежда участието на руските компании в проектите на територията на Иран за строителството и реконструкцията на електростанции и мрежи, както и доставките в Иран на машини, оборудване и потребителски стоки от Русия. В замяна Иран ще продава на Русия петрол, върху търговията на който в момента е наложено ембарго от страна на Запада. Конкретните договори могат да бъдат сключени в хода на заседанието на междуправителствената комисия на 9-10 септември в Техеран.

Русия и Иран провеждат преговори за сделката от края на миналата година, като при това Вашингтон оказа значителен натиск върху Москва, с цел да не допусне сключването на договора. От Белия дом се опасяват, че сътрудничеството с Русия ще отслаби за Иран последствията от западните санкции и ще намали натиска върху Техеран в текущите преговори с „шестицата“ за статуса на ядрената му програма.