Русия планира пилотирани полети до Луната след 2025 г.

Русия планира от 2025 г. да извършва ежегодно по един-два пуска на новия пилотиран кораб „Федерация“ към Луната.

След 2025 г. ще бъдат осъществявани полети на пилотирания транспортен кораб от ново поколение по програмата за усвояване на Луната, в рамките на която до 2040 г. ще има по един-два старта на кораба в година, съобщи ТАСС, като се позовава на информация от научния институт на държавната корпорация Роскосмос. Лунната пилотирана програма на Русия, разработена в института, предвижда облитане и кацане на космонавти на повърхността на Луната.

Изпитанията на новия кораб ще започнат през 2021 г. с безпилотен пуск от космодрума Восточний. През 2023 г. са предвидени два старта на кораба – в безпилотен и в пилотиран режим. За извеждането се планира да бъде използвана ракетата-носител „Ангара-А5В“ с повишена товароподемност.

Космическият кораб „Федерация“ е разработен от ракетно-космическата корпорация „Енергия“ и е предназначен за транспорт на товари и хора до Луната и орбитални станции, намиращи се на околоземна орбита. Числеността на екипажа може да е от четири до шест души. В режим на автономен полет корабът може да се намира до 30 денонощия, а при полет в състава на орбитална станция – до една година.

За завършване на летателните изпитания на „Федерация“ ще е необходимо провеждането на четири успешни полета на кораба, в това число поне два в пилотиран режим, включително един с облитане на Луната, уточнява ТАСС.