Русия очаква рекордна реколта от царевица тази година

Русия заема все по-голяма роля в пазара на царевица, като очаква рекордна реколта тази година.

Руските земеделци се очаква да увеличат продукцията до 13,7 метрични тона този сезон, започващ през октомври, което е рекорд според данните на московската консултантска компания SovEcon. И макар че износът на царевица от Русия е едва част от този на САЩ и Бразилия например, се очаква той да надмине доставките на ечемик, превръщайки се във втората основна култура за износ на Русия, пише Bloomberg, цитиран от Инвестор.бг.

„Фермерите увеличават царевичните насаждания заради растящото вътрешно търсене от страна на животновъдството и заради по-висока печалба“, казва Дмитрий Рилко, директор на института за Земеделски пазарни проучвания. През последното десетилетие продукцията се увеличи над четири пъти, което позволи на Русия да затвърди ролята си на пазарите на зърно и да надмине САЩ като водещ световен износител на пшеница.

„Русия все още не е лидер в зърнопроизводството, но придобива все по-голямо значение“, казва Суитън Стил, директор на швейцарската компания Solaris Commodities – най-големият трейдър на руска царевица. „Преди пет години страната имаше незначителна програма за износ на зърно. На практика започна от нищо и царевицата изпревари ечемика“, допълва той.

Рекордната реколта този сезон вече помогна на Русия да стане петият по-големина износител, заминавайки Европейския съюз, където сушата оказа негативно влияние, сочат данни на американското министерство на земеделието.

Според SovEcon продукцията на царевица в Русия ще нарасне от 13,2 милиона тона този сезон, тъй като насажденията се увеличават със 7,1% до 3 милиона хектара.

Земеделците насаждат повече царевица и защото тази култура е по-малко политически чувствителна. Руските власти неколкократно се намесват на пазарите на пшеница, за да гарантират вътрешните доставки, а неотдавна Кремъл въведе и данък износ, който по всяка вероятност ще бъде удължен и през идния сезон, тъй като Москва не вижда причини да го премахва.

Според Solaris производството на царевицата е лесно и евтино. „Освен това руските земеделци произвеждат сортове, които не са генно модифицирани, и това привлича купувачите“, посочва Суитън Стил. Сред най-големите купувачи на руска царевица са Индия, Турция и Южна Корея.