Русия отхвърля твърденията на ООН за нарушения на правата на човека в Крим

 Москва смята за „безпочвени“ обвиненията на Организацията на обединените нации (ООН) за извършени от Русия нарушения на правата на човека в Крим, съобщава „Интерфакс“, цитирайки заместник-министърът на външните работи Генадий Гатилов.

Русия извършва „тежки“ нарушения на правата на човека в Крим, включително налагането на гражданство и депортиране на затворници, се посочва в доклад на Комисариата на ООН за правата на човека.

Допълва се, че руски държавни служители са извършили изтезания, произволни арести и задържания, принудително изчезване, лошо отношение и най-малко едно убийство.

ООН призовава Москва да спазва задълженията си като окупационна сила и да разследва всички случаи на изтезания, отвличания и убийства, извършени от членове на руските служби.

Стотици хиляди затворници незаконно са били прехвърлени от Крим в руски затвори, като се допълва, че най-малко трима задържани са починали, след като не са получили адекватна здравна грижа в ареста.

Осъжда се и решението на Москва да замени украинските закони с руски, както и принуждаването на хората да подадат документи за руско гражданство.

Източник: Днес+