Русия отстоява интересите си, никого не атакува

Традиционната годишна пресконференция на Владимир Путин се състоя в четвъртък в Центъра за международна търговия в Москва. В залата присъстваха над 1200 руски и чуждестранни журналисти. Повечето въпроси бяха свързани със състоянието на руската икономика, с курса на рублата и цената на петрола. Особен интерес бе проявен към мнението на премиера за кризата в Югоизточна Украйна и отношенията между Русия и Запада. Тази пресконференция бе „юбилейна” — десета поред, и продължи малко повече от 3 часа.

Ние не атакуваме, никого не нападаме, ние защитаваме собствените си интереси. Недоволството на нашите западни, преди всичко американски партньори, е свързано именно с това, което правим, а не с това, че допускаме някакви действия в сферата на сигурността, които провокират напрежение”, каза президентът Владимир Путин в отговор на въпрос на кореспондент на Би-Би-Си, в смисъл, че Русия създава напрежение в света и е заплаха за мира. Президентът направи сравнение: бюджетът на Министерството на отбраната на РФ е $ 50млрд., докато бюджетът на Пентагона е 10 пъти повече — $575 млрд.

„И вие искате да кажете, че ние провеждаме агресивна политика? Имате ли или нямате здрав разум? Ние ли приближаваме нашите въоръжени сили към границите на Съединените щати или на други държави? А кой приближава към нас базите на НАТО, военната инфраструктура? Нас чува ли ни някой, води ли се с нас някакъв диалог? Не, въобще никакъв. Винаги отговорът е един и същ: не е ваша работа, всяка страна има право да избира начин, за да осигури безопасността си. Е, добре. В такъв случай и ние ще правим това, защо на нас ни се забранява?”, отвърна на въпроса с въпрос руският лидер.

Путин напомни, че именно САЩ са излезли едностранно от договора по ПРО, който, по думите му „е крайъгълен камък на цялата система за международна отбрана”. „Ние ли излязохме? Не, това направихаСАЩ. Създават заплаха за нас, разгръщат елементи на стратегическиПРО не само на Аляска, но и в Европа. И в Румъния, и в Полша. И вие искате да кажете, че ние водим агресивна политика, така ли?”, попита Путин. Той напомни, че Русия има само две бази в чужбина, при това на територии, застрашени от тероризъм. В Киргизстан, по молба на местните власти, след като там са влезли бандитите от Афганистан, и в Таджикистан — на границата с Афганистан. Присъствието на тези бази е обосновано и ясно, докато американските са из целия свят, допълни Путин.

Държавният глава напомни, че в началото на 90-те години Русия напълно е прекратила полетите на стратегическа авиация в отдалечените райони за патрулиране, а американските самолети със стратегическо ядрено оръжие продължавали да летят. „Защо, срещу кого, кого заплашваха?” — отново попита Путин. По думите му Русия е била принудена да възобнови полетите преди няколко години. „Всъщност, кой кого провокира?”, зададе риторичен въпрос държавният глава.

Той подчерта, че страната му иска да има равноправни отношения със Запада при безусловно уважение на националните интереси на Русия и в сферата на безопасността, и в сферата на икономиката. „19години ние водехме преговори за присъединяване към СТО, направихме много компромиси. И винаги сме мислели, че тези договорености са железобетонни… Там има правила. Но в нарушение на тези правила, на нормите на международното право и устава наООН по отношение на руската икономика едностранно бяха въведени санкции по абсолютно не правов начин. Пак ли ние не сме прави?” — за пореден път попита Владимир Путин. Той отбеляза, че Русия е готова да развива нормални отношения в сферата на сигурността, в борбата с тероризма, да работи заедно със Запада срещу разполагане на ядрено оръжие, разпространението на наркотици, на престъпността, на тежки инфекциозни заболявания. „Ще правим всичко това заедно, включително в икономическата сфера, ако това искат нашите партньори”, обеща президентът на РФ.

Владимир Путин е убеден, че Русия ще излезе от днешната сложна ситуация с укрепнали позиции в икономиката и на световната арена и дори при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата за това ще са необходими две години. На влиянието на санкциите се падат25 – 30% от проблемите на руската икономика. „Разбира се, че сегашната ситуация е провокирана от външни фактори преди всичко. Но изхождаме и от това, че ние много неща от запланираните не сме направили и само говорихме какво трябва да направим за диверсификация на нашата икономика в течение практически на предходните 20 години”, каза Путин.

Според него силната държава е главен защитник на интересите на руснаците, включително на бизнесмените, които страдат от санкциите. По думите на президента представителите на бизнеса, които се сблъскват с проблеми в чужбина, трябва да решат „дали искат да са постоянно зависими, да са винаги на „кукичка или не”.

Що се отнася до курса на рублата, Путин смята, че набелязващото се понижаване на курса на чуждестранната валута по отношение на рублата ще се запази. „Дали е възможно това, дали е възможно цените на нефта да се понижават още и дали това ще влияе на националната валута и съответно на другите показатели, включително на инфлацията? — попита Путин и сам отговори: Да, възможно е”.

Понижаването на цената на нефта неизбежно ще наложи реструктуризация на икономиката, заяви президентът на РФ. Същевременно понижените цени на нефта ще доведат до това, че ще последва скок на цените, от който ще им стане лошо дори на индустриално развитите страни, убеден е Путин. По думите му днешната криза, свързана с цената на петрола, може да помогне на Русия да се възползва от ситуацията, за да създаде условия за развитие на производствения бизнес и диверсификацията на икономиката. „Стараем се да създадем по-благоприятни условия за развитие на производствената част на бизнеса, за реалното производство, но това върви доста сложно, особено когато може да се получи по-голяма изгода от вложените пари в енергетиката”, отбеляза президентът и напомни, че минимум 80% от обръщенията към правителството са свързани не с предложения за инвестиции във високотехнологични производства, а за получаване на находища на природни ресурси. „Там парите са бързи и големи”, наясно е Путин.

По думите му Централната банка и Министерският съвет вземат адекватни мерки за стабилизация на ситуацията, въпреки че има за какво да бъдат критикувани. Президентът смята, че основният лихвен процент ще се понижава според приспособяването на икономиката към ситуацията. Ако Централната банка беше прекратила по-рано валутните интервенции, нямаше да има нужда този процент да се увеличава. Путин заяви, че Централната банка няма намерение необмислено да „профуква” резервите си, чиито общ обем е 8,4 трилиона рубли.

Обръщането на Русия към Изтока е свързано не с политиката, а със ситуацията в глобалната икономика, заяви президентът в отговор на въпрос по тази тема. „Появяват се нови възможности. От гледна точка на енергетиката и за Китай, за Индия, Япония и Южна Корея потребностите от енергоресурси ще нарастват с гигантски стъпки. Азиатско-тихоокеанският регион се развива много по-бързо, отколкото останалите части на света. Е, да се отказваме ли от това?”, попита Путин и напомни, че в тази посока гледат и САЩ.

На твърдение, че в Русия има преследване на опозицията, Путин отговори: „Искам да ви уверя, че не съществува никаква организация по каквото и да било преследване на хора, които не са съгласни с нашите действия, да речем в Украйна или в Крим, или по вътрешнополитически въпроси — никой от официалните органи на властта не се занимава с това. Тези обаче, които критикуват властта, трябва да са готови за реакция от страна на обществото. Според президента опозиционерите трябва да се научат да реагират адекватно, а не да шумят и да крещят по ъглите, вместо да отговарят в публичната сфера.

Има елитно вино, елитни курорти, но няма елитни хора”, твърдо заяви Путин. Какво е руският елит? Това са работниците, селяните, на чиито плещи се крепи цялата страна: крепила се е векове наред и ще се крепи”. А що се отнася до страховете, че са възможни дворцови преврати в страната, президентът напомни, че в Русия няма дворци и затова не може да има и такива преврати. „В основата на стабилността най-вече е подкрепата на руския народ по основните насоки на външната и вътрешната политика. Хората с душа и сърце чувстват, че ние и по-точно — аз, действаме в интерес на гражданите на РФ”, заяви президентът.