Русия отмени стратегически разговори със САЩ

Русия отмени стратегически преговори със САЩ, насрочени за този месец, след като US делегация отказа среща за киберсигурността, по думи на руския посланик във Вашингтон пред ТАСС съобщава КРОСС.

Анатолий Антонов нарече решението на Вашингтон да откаже в последния момент разговорите в Женева в края на февруари „неприятелска стъпка… създаваща впечатлението, че е планирана предварително и водеща до допълнително влошаване на отношенията“.

В резултата на това Русия сметнала за „невъзможно“ да участва в срещата на 6-7 март във Виена за обсъждане на стратегическата стабилност и проблеми в двустранните отношения.

Новото напрежение идва на фона на обвинения от страна на Вашингтон към Москва, че открито нарушава договори от времето на Студената война, като разработва ново поколение от „неуязвими“ хиперзвукови оръжия, както ги нарече руският президент в четвъртък.

В отделен пост във Фейсбук Антонов отхвърли обвиненията на Държавния департамент на САЩ. „Ще подчертая още веднъж, че Русия не е нарушила нито едно споразумение за контрол на въоръженията и неразпространение при разработката на ядрения си потенциал“, написа посланикът.

„Изглежда, че Държавният департамент не познава много добре същността на темата“, добави Антонов. Той посочи, че в договорите между САЩ и бившия СССР не влиза нито едно от оръжията, споменати от Путин, при обръщението му в четвъртък.