Русия отговаря със "стоп списък" на санкциите на Запада

Русия няма да остави без отговор санкциите, наложени от САЩ и Канада на руски официални лица и компании, заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Санкциите съвсем не са наш метод, но неприятелските действия ни принуждават да дадем отпор“, каза той. По думите му имената на новите лица в руския „стоп списък“ няма да се обявяват публично, а въпросните лица ще узнаят това, когато кандидатстват за руска входна виза.
Лукашевич припомни, че след налагането на американските санкции през 2012 г. заради гибелта на адвоката Сергей Магнитски Русия е отговорила симетрично с „черен списък“ на американци, отговорни за изтезанията в Гуантанамо и за измъчване на осиновени руски сирачета. По думите му през март т.г. Москва е реагирала адекватно на персоналните санкции на Вашингтон и Отава срещу руски чиновници и депутати заради подкрепата им за референдума в Крим.

Междувременно руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че самолетът, с който е летял за Кишинев, не е бил пуснат в украинското въздушно пространство, в резултат на което той е бил принуден да лети през България и Румъния, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на съобщение в Туитър, разпространено от самия Рогозин.

„Оказва се, ще трябва да летим до Кишинев 4,5 часа. През България и Румъния. Украйна не ни пуска през своето пространство“, е написал вицепремиерът. „Добре, че Украйна не е Русия, щеше да се наложи да летим, заобикаляйки, около 20 часа“, е добавил той.