Русия отвори вратите си за спасяващите се от мобилизацията украинци

Федералната миграционна служба на Русия увеличи времето за пребиваване в РФ на украински граждани на възраст, в която са годни за военна служба. Те вече могат да пребивават на територията на Русия повече от 90 дни, като могат да продължат без ограничения този срок в миграционните центрове без да е необходимо да пресичат границата, както бе по-рано.

Решението е прието във връзка с нареждането на руския президент да бъде увеличен срока на пребиваване на определени категории лица от Украйна, преди всичко хора на възраст, в която са годни да служат в армията, съобщиха още от ведомството.

На 26 януари руският президент Владимир Путин обяви необходимостта да се окаже помощ на украинците, които не желаят да участват във войната в Донбас.

„Много хора вече избягват мобилизацията, идват при нас и да пребивават известно време. И правилно правят, защото тях просто ги тласкат тук, под куршумите, като пушечно месо“, каза Путин.

В същото време украински медии съобщават, че съседна Полша е започнала да отказва визи на украински граждани на възраст, в която са годни за мобилизация.

Жителите на Волинска област се оплакват, че консулството на Полша в Луцк не издава визи за гражданите на Украйна в призивна възраст. Те твърдят, че от полското посолство връщат документите на хора, които подлежат на мобилизация. Обяснението за отказа е, че „информацията, предоставена за потвърждаване на целите и условията на пътуването, е недостоверна“, пише „Кореспондент“.

От полското посолство отричат подобна информация, като служителите във ведомството твърдят, че нямат заповед да не издават визи.

„Ние не изискваме справки от военната комисия. Ако всички документи са наред и е резервиран  хотел, то не би трябвало да има проблем с издаването на визите. Но разрешението се дава по преценка на консула. Подлежащите на мобилизация и военнообвързаните могат да срещнат проблеми само на границата, но това вече не е в нашата компетентност“, съобщи представител на полското консулство в Луцк.

Припомняме, че в Украйна започна активна фаза на мобилизация, в рамките на която се планира да бъдат изпратени на фронта повече от 100 хил. мъже и жени. Според местни медии украинските граждани масово напускат страната. Изселват се дори цели села. Властите безуспешно се опитват да предотвратят всичко това като затварят границите и въвеждат наказания с лишаване от свобода за отказ от мобилизация и дезертьорство.

Генералният щаб на украинската армия предложи да бъде променен реда за напускане на страната за тези, които подлежат на мобилизация. Това бе предложено от началника на управлението на отбранителното и мобилизационно планиране на Генщаба на ВС на Украйна полковник Олег Бойко. Според него подобна необходимост е възникнала във връзка с това, че подлежащите на мобилизация и годните за служба в армията масово напускат страната.

Той отбеляза също, че с всяка следваща вълна на мобилизация намалява броят на доброволците. Така например, ако през първата вълна те са били 20 % от общия брой на призованите в армията, във втората – 10 %, а в третата – едва 6%. Освен това, съветникът на украинския президент Юрий Бирюков отбеляза, че болшинството от дезертьорите са от Западна Украйна. 37 % от получилите повиквателни в Ивано-Франковска област вече са напуснали територията на страната.

От министерството на отбраната на ДНР считат, че бойният дух на украинските военни е допълнително сломен от въведената от Киев практика на оградителни отряди. Според Едуард Басурин тази информация е получена от украински войник, преминал на страната на опълченците.

Припомняме, че броят на загиналите украински военни в Новорусия само за последните две седмици е повече от 1 200 души.