„Тотална диктовка“ за проверка на знанията по руски език стартира на 16 април

На 16 април от 15 ч отново стартира Международната акция „Тотална диктовка” за бърза проверка на знанията по руски език. В София акцията ще бъде проведена на две места – Руския културно-информационен център и Руския център в Столична Библиотека, предаде novini.bg.

Тази година в акцията ще могат да вземат участие не само носители на езика, но и хора, които изучават руски език като чужд. Те могат да проверят своето ниво на владеене на езика в увлекателната диктовка. Подробности за акцията в България можете да намерите на страницата за всеки град отделно на сайта totaldict.ru.

Авторът на текста на международната диктовка по руски език през 2016 г. е руският писател Андрей Усачев. Хиляди хора из целия свят на 16 април ще посетят местата за провеждане на акцията, за да напишат под диктовка текст, написан специално за тях.

На 3 март на официалния сайт на Тотална диктовка стратира общодостъпният онлай-курс по руски език. Всички желаещи могат да повишат нивото си на грамотност по руски език и да се подготвят за участие в акцията. Онлай-курсът стартира в допълнение към безплатните курсове, които се провеждат в над 80 града в Русия и целия свят.

Както и през изминалите години текстът се състои от три части, първата част пише Далечният Изток, Иточен Сибир и страните от този часови пояс. Втората част – Урал и Западен Сибир. Третата част се диктува в европейската част на Русия, Европа и Америка. Ако не можете да присъствате на мястото, в което ще се проведе увлекателното събитие, организаторите са оставили възможност и за онлайн изпълнението му на сайта totaldict.ru.