Русия опроверга информацията, че е бомбардирала болницата в Алепо

Болницата в Алепо, по която се твърдеше, че на 27 април руските ВКС са нанесли въздушен удар, е била разрушена още миналата година, заяви пред журналисти официалният представител на руското външно министерство генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

„Псевдоновината за бомбардировката на болницата „Ал Кудс“ бе тиражирана от много водещи международни медии като пример за неизпълняването в Сирия на руско-американските споразумения за прекратяване на огъня. Ние проверихме тази информация и днес, опирайки се на данните за обективен контрол, ще ви представим реалната картина“, каза той.

На брифинг в министерството на отбраната Конашенков представи две снимки. На едната от тях, заснета от руски дрон на 29 април, „ясно се виждат разрушенията на болницата“, отбеляза генералът. „Това е неопровержим факт и никой не го отрича“, подчерта той.

На втората снимка, получена чрез средствата за космическо разузнаване, се вижда, че сградата на болницата „има същия характер на разрушенията“, само че фотографията е заснета на 15 октомври миналата година.

1426159054

“Снимките, които ви представяме потвърждават нагледно, че всички „доказателства на очевидци“ за въздушния удар по болницата всъщност представляват поредният фалшификат. По-нататъшни коментари, както се казва, са излишни“, отбеляза той.

В края на април „Лекари без граници“ съобщиха за обстрел на болница „Ал Кудс“ в Алепо, в резултат на който, според информация на организацията са загинали близо 50 души, сред които пациенти и медицински персонал. САЩ веднага обвиниха сирийските власти и призоваха Москва да окаже влияние върху Дамаск.

През последните дни районът на Алепо се превърна в център на бойните действия. Терористите атакуваха позициите на армията и опълчението. Правителствените войски обаче, успяха да отблъснат атаката на терористите. В резултат от масираните минометни и ракетни обстрели в Алепо са загинали над 100 цивилни граждани.