Русия образува дело срещу Аваков и Коломойски

Следственият Комитет на Русия образува дело срещу външният министър на Украйна Арсен Аваков и губернатора на Днепропетровска област олигарха Игор Коломойски, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщението на официалния представител на СК Владимир Маркин.

Той съобщи, че в най-близко време следствието ще изнесе постановление за привличане към отговорност на Коломойски и Аваков в качеството им на обвиняеми. Също така ще бъдат обявени за международно издирване по обвинение за  „извършване на престъпления срещу света и сигурността на човечеството”.

Коломойски и Аваков са заподозрени в „организиране на убийства, с прилагане на  забранени оръжия, средства и методи за водене на война; отвличане на хора; възпрепятстване на законната дейност на журналистите”.

СК смята, че Аваков с помощта на олигарха Коломойски, умишлено е извършил в период от 12 април „убийства на мирни граждани, като е организирал и ръководил провеждането на убийствата, чрез контролирани от него и подчинени му военни лица от: Въоръжени сили на Украйна, въоръжени членове на „Националната гвардия на Украйна”, „Десен сектор”, бойци от батальон със специално предназначение от украинското МВР „Днепър” – финансираната от Коломойски военна операция в югоизточна Украйна”.

В резултат от атаките и използването на  тежка бойна техника посредством  неизбирателни действия, са убити над 100 мирни граждани, включително изпълняващи служебните си задължения граждани на Руска Федерация: журналиста Игор Корнелюк, видеоинженера Антон Волошин и правозащитника Миронов, както и италианския гражданин фотокореспондента Андреа Рокели. Към това: за причинени вреди от здравословен характер с различни степени на над 200 мирни граждани, за напълно или частично разрушени жилищни сгради – над 500.

В СК заявиха, че Аваков и Коломойски са причастни и към отвличането на журналистите от телевизионен канал „Звезда” Сушенков и Малишев, както и към незаконното отвличане на журналистите Давидов и Конашенков. „Ние имаме достатъчно основания да предполагаме, че зад всички тези престъпления стоят Аваков и Коломойски с негови мръсни пари. Именно те и техните съмишленици са организирали престъпленията на „Десен сектор” и „Националната гвардия”, заяви Следственият Комитет на Русия.

„Нека Коломойски, Аваков и всички техни съучастници, от организаторите до изпълнителите на тези престъпления – помнят, че нито едно тяхно престъпление, извършено срещу собствения им народ и руски граждани,  няма да остане безнаказано”, гласи изявлението от името на официалния представител на СК Владимир Маркин.