Русия обвини украинска жена-пилот за смъртта на руските журналисти край Луганск

Украинският пилот Надежда Савченко е обвинена в съучастничество в убийството на руските журналисти край Луганск, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки говорителя на руската следствена комисия Владимир Маркин.

„Украинската гражданка Надежда Савченко е обвинена в съучастничество в убийството на журналистите от ВГТРК. Тя бе задържана на територията на Русия“, съобщи Маркин.

„Установено е, че Савченко е военнослужеща във Въоръжените сили на Украйна на служба щурман на хеликоптер Ми-24. Според данни на следствието, по време на военните действия в района на Луганск през юни тази година Савченко е участвала в батальона „Айдар“. След като установила координатите на местонахождението на групата руски журналисти от ВГТРК, тя ги е предала на другите бойци. След това, именно по тези координати е бил произведен минометният обстрел, в резултат на който загинаха сътрудниците на ВГТРК Игор Корнелюк и Антон Волошин“, съобщи още Маркин.

„Както се изясни, Савченко е без документи и е пресякла границата с Русия като бежанка. При проверката на документите в едно от населените места тя е била задържана за установяване на самоличността, след което се изясни, че тя е заподозряна в убийството на руските журналисти“, отбеляза представителят на следствената комисия, като допълни, че задържането на украинската гражданка е „извършено в пълно съответствие с руското законодателство“.

„Обвинението на Савченко е извършено в присъствието на адвокат и преводач, а за задържането й веднага бе уведомено украинското посолство в Русия. В момента тя се намира в един от следствените арести. В рамките на следствието предстои да бъде установена целта на пребиваването й в Русия“, допълни Маркин.