Русия обвини САЩ и Великобритания в поддръжка на терористите

Намереното в Сирия химическо оръжие, произведено в САЩ и Великобритания потвърждава, че западните страни пряко или косвено подкрепят терористите, твърди говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС и от в. Труд

Заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдад съобщи, че в склад на терористична групировка, е намерено химическо оръжие, произведено в САЩ и Великобритания. Става въпрос за ръчни гранати, изстрелвани от гранатомети, които са били снаражени с отровните вещества CS и CN.

По негови думи, химическите боеприпаси, са произведени от американските компании „Federal Laboratories“,“NonLethal Technologies“ и британската „Cherming Defence UK“.

„Сега дойде моментът, в който при разбора на последствията от войната, която протича от години на сирийска територия, се прилага веществено доказателство, което нееднократно се споменава на всички нива. Западните страни и държави от региона пряко или косвено са докарвали на сирийска територия отровни забранени вещества“, заяви Мария Захарова.