Русия няма да разгръща допълнителни въздушни бази в Сирия

Русия не възнамерява да разгръща допълнителни авиобази на територията на Сирия, тъй като това не е необходимо, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде ТАСС.

По този начин той коментира информацията, появила се в редица чуждестранни западни медии.

„Не е нужно да бъдеш голям военен експерт, за да разбереш, че от авиобазата „Хмеймим“, където е базирана руската авиогрупа, до всяка крайна точка на Сирия са необходими само 30-40 минути полет за всеки руски самолет. Затова никаква оперативна необходимост от разполагане на допълнителни руски „авиобази“ на територията на Сирия, както това бе измислено от „диванните стратези“, не е имало и няма“, заяви Конашенков.

Той отбеляза, че слуховете за това, че Русия смята да разгърне нова авиобаза в района на селището Шейрат, са се появили „веднага след нападението в небето над Сирия на турския изтребител F-16 срещу руския бомбардировач Су-24“. Представителят на министерството на отбраната заяви, че по този начин отделни чуждестранни медии се опитват да отвлекат вниманието на обществото от тази трагедия, използвайки различни слухове.