Русия няма да изпраща наблюдатели на изборите в Украйна

Руските институции няма да изпращат наблюдатели на президентските избори в Украйна на 25 май, заяви ръководителят на Комитета за страните от ОНД на руската Държавна дума Леонид Слуцкий, цитиран от РИА Новости.

„До днес няма взето решение за изпращане на наблюдатели от руски институции на изборите в Украйна. Ние с вас добре знаем, че имаме своеобразно отношение към тези избори, а и по принцип е трудно да наречем „избори”, мероприятие, в което не участват жителите на много региони на страната”, заяви Слуцкий.

Заедно с това Слуцкий отбеляза, че и Западът, и много от представителите на гражданското общество в Украйна гледат на предстоящите президентски избори като на първа крачка към прекратяването на кръвопролитията, „което безусловно за нас е най-важният резултат от изхода на Украйна от политическата и конституционна криза”. „Сега всички сили трябва да бъдат насочени натам”, допълни депутатът.

Според Слуцкий, ако изборите действително са крачка към прекратяване на кръвопролитията и към деескалация на насилието, то тогава може да се смятат за легитимни. „Ние знаем закона и поправките в избирателното законодателство на Украйна, според който изборите се смятат за легитимни, дори ако в тях участват само част от регионите на страната”, припомни Слуцкий.

Според него, актуална тема днес трябва да бъде не наблюдателите на президентските избори, а прекратяването на кръвопролитията в Украйна. „Дали ще има наблюдатели или не – ако това няма да спре кръвопролитията в Украйна, то тогава няма никакво значение. И именно за това трябва да говорим. Така, въпросът, който сега интересува мен и моите колеги е дали изборите на 25 май наистина са реален и значим фактор за деескалация на насилието и прекратяване на военната агресия в югоизточната част на страната или не. Смятам, че отговор на този въпрос можем да получим ден-два след изборите в неделя”, заяви Слуцкий.