Захарова: Русия не смята да възстановява предишния режим на взаимодействие със САЩ

Русия не смята да възстановява предишния режим на взаимодействие със САЩ, каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Нещата няма да вървят, както преди. Няма да има даване на мандат за провеждане на силови операции със съзнанието, че страните няма да дават отчет. Няма да има мълчаливо съгласие при намеса във вътрешните работи на отделни страни, няма да има съзерцание и припяване на резолюции, които напълно развързват ръцете на едни и променят геополитическия ландшафт в този регион“, каза тя.

Това изказване е коментар по повод изявленията на западни колеги, че Русия не може да разчита на предишните отношения, основани на презумпцията „както обикновено“, отбелязва ТАСС. Захарова подчерта, че в Русия „чуха, приеха и приложиха тази формулировка“.

Тя напомни също така, че за годините на операцията в Афганистан САЩ нито веднъж не са представили на членовете на Съвета за сигурност отчет за своите действия. „Русия неведнъж обръщаше внимание, че мандатът за провеждане на операцията в Афганистан бе даден от група страни (Съвета за сигурност на ООН), а САЩ са длъжни да дават отчет пред тези страни“, посочи Захарова.