Русия: не се нуждаем от ”Мистрал”, не планираме десант

Русия няма нужда от хеликоптероносачи тип „Мистрал“, тъй като липсват основания да се предполага, че в бъдеще ще й се наложи да стоварва някъде морски десант.

Първият зам.-председател на Морската колегия към правителството на Русия Сергей Шишкарьов коментира, че не вижда голяма нужда от тези кораби, цитират го ТАСС и БТА.

„Те имат ограничен район за експлоатация и плаване. Тези кораби не служат толкова за отбрана, колкото дават възможност за настъпление. От гледна точка на стратегическите ни интереси нямаме основания да предположим, че ще стоварваме някъде десант“, каза шефът на правителствения координационен орган.

Според него за Русия ще е по-добре вместо корабите да си получи парите обратно. Руският президент Владимир Путин коментира вече, че се надява Русия да бъде компенсирана, ако Франция не достави бойните кораби.

Миналия месец френският президент Франсоа Оланд отложи за неопределено време доставката на първия от двата поръчани от Русия през 2011 г. хеликоптероносача „Мистрал“ заради конфликта в Украйна.

По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, натоварен с отбраната на страната и шеф на Морската колегия, заяви, че ако се провали доставката на двата кораба, Русия може сама да построи такива. Тези дни високопоставен източник от отбранителния отрасъл на федерацията заяви пред ТАСС, че строежът на собствени универсални хеликоптероносачи е залегнал в дългосрочната програма на бранша до 2050 г.