Русия не приема натиска на Турция в областта на земеделието

Руското министерство на земеделието не приема опита за натиск върху Русия от страна на Турция в областта на земеделието. Това заяви руският министър на земеделието Александър Ткачев.

От 15 март Турция изключи Русия от списъка със страни, изнасящи земеделска продукция без мита. По-рано руските износители и техните турски клиенти внасяха зърно с нулево мито, но само за преработване и по-нататъшен износ, а за реализацията на продукцията на вътрешния пазар трябваше да се плаща мито в размер на 130%.

„Тези действия на Турция поставят под съмнение искреността на намеренията за изграждането на стабилни взаимоотношения. Ние не приемаме и отхвърляме опитите да се окаже натиск върху Русия с цел да се отвори достъпа на турска земеделска продукция за руския пазар в тези чувствителни области, където през последните години активно се развива руското производство“, каза Ткачев.

Той подчерта, че министерството на земеделието е „изключително учудено и разочаровано“ от действията на Турция, „тъй като през последните 6 месеца двете страни говореха за необходимостта от нормализирането на двустранните търговски отношения“.

През ноември 2016 г. Русия и Турция се споразумяха за поетапно сваляне на ограниченията във взаимната търговия със земеделска продукция, напомни Ткачев. В резултат Русия свали ограниченията за внос от Турция на цитруси, лук, зеле, сол и други хранителни стоки.

„Ние планирахме и занапред да продължим с премахването на ограниченията и за други важни за Турция видове земеделска продукция. В същото време от турска страна не бяха предприети активни действия за осигуряването на достъп на руска месна и млечна продукция на турския пазар“, подчерта руският министър на земеделието. /ТАСС

Източник: БГНЕС