Русия не изключва ответни удари по украинската армия

След неделните събития (13 юли) в руския град Донецк (Ростовска област), когато украински снаряд се взриви в частен дом, в резултат на което загина един мъж, баща на 4 деца, а една жена бе тежко ранена, в Кремъл се заговори за така наречените точечни ответни удари, предаде вестник „Комерсант информация на източник в Кремъл.

По думите му, руските власти „точно знаят“ откъде се води обстрелването. „Нашето търпение не е безгранично“, заявил източникът пред изданието. Той подчертал, че заедно с това иде реч не за мащабна операция, а за единични удари по позиции, от които идва обстрела.

Руското външно министерство също така обяви, че Москва „разглежда дадената провокация, като пореден агресивен акт от украинска страна по отношение на суверенитета на Русия и нейните граждани“. И предупреди: „Инцидентът свидетелства за крайно опасна ескалация на напрежение в района на руско-украинската граница и може да има необратими последствия, отговорността за които ще държи Украйна“.

Аналогична идея изказал и зам.-говорителя в Съвета на федерацията Евгени Бушмин, който представлява Ростовска област. По думите му, обстрелите от страна на Украйна може да се пресекат с точечно оръжие. „Единственият изход е – борба с това като цивилизованите страни, САЩ, ЕС. Трябва да се използва точечно оръжие, в това число като Израел, за да се унищожават онези, които обстрелват“, поясни вчера г-н Бушмин.

По-рано населението на руския Донецк се обърнало към правителството с молба да бъде подсилено военното присъствие в града. Украйна от своя страна, отрича участието си в обстрела на руска територия.