Русия не е съгласна с доклада на Холандия за катастрофата на малайзийския Boeing

Руската страна категорично не е съгласна с изводите в доклада на Съвета за сигурност на Холандия за катастрофата на малайзийския Boeing, заяви пред журналисти зам.-директорът на Росавиация Олег Сторчевой.

„Ние се запознахме с документа, и напълно отговорно мога да заявя, че комисията на РФ категорично не е съгласна с изводите в доклада, те са невярни, нивото на нелогичност минава всякакви граници“, каза той.

РФ подкрепя извода на международната комисия за отговорността на Украйна, която не е затворила въздушното си пространство над зоната на военните действия, заяви още Сторчевой.

„Ние подкрепяме направения в доклада извод, че украинската страна носи отговорност за това, че не е затворила въздушното си пространство (над зоната на боевете)“, каза той.

Руската страна е предлагала на членовете на международната комисия за разследване на катастрофата да дойдат в Русия и да се запознаят с характеристиките на зенитния ракетен комплекс „Бук“, но не е получила отговор, съобщи още Сторчевой.

„Нашите покани да дойдат в Русия и да се запознаят с изходните данни и характеристиките на „Бук“ останаха без отговор“, каза той.

В публикувания по-рано доклад на Съвета за сигурност на Холандия, разследващ катастрофата на малайзийския Boeing на 17 юли 2014 г., се посочва, че самолетът е свален от ракета, изстреляна от зенитен комплекс „Бук“.

„Към доклада са приложени забележките на РФ към проекта, направени още през юли. Голяма част от тях не са взети под внимание. Отговорите на холандската страна са необосновани, пристрастни и не са подкрепени с факти, а единствено констатират позицията на холандската страна“, каза още той.

По думите на Сторчевой, Русия продължава разследването на катастрофата на малайзийския Boeing, независимо от публикуването на доклада от Съвета за сигурност на Холандия.

„Въпреки че излезе окончателният доклад, ние продължаваме разследването“, заяви той.

Сторчевой посочи, че до момента не са представени обективни данни, доказващи, че самолетът е свален с ракета, изстреляна от „Бук“.

На свой ред официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова изрази съмненията си относно това, че истинската цел на разследването на катастрофата е установяването на истинската картина на събитията. По думите й, това прилича повече на опит да бъдат обосновани по-рано отправените обвинения.

„У нас остават сериозни съмнение за това, че истинската цел на провежданото разследване е установяването на истинските причини за авиокатастрофата, а не обосноваване на по-рано отправените обвинения“, заяви Захарова, цитирана от ТАСС.

Прозвучалият от Холандия призив към Русия да сътрудничи в разследването, по думите на Захарова, изглежда странно. „Призивът на холандския премиер считаме за странен, защото ние бяхме готови още от самото начало да се включим в работата и да сътрудничим. Под различни предлози не ни допускаха до разследването. Не по-малко странно е, че след публикуването на холандския доклад с готовите изводи се изиска сътрудничеството на Русия“, каза още тя.

„Поканихме холандските ни колеги и техните експерти да дойдат в Русия, за да можем да споделим с тях нашите резултати, но те не се отзоваха на поканата. Веднага след публикуването на доклада ни призовават към сътрудничество. Така не се прави! Когато към доклада е приковано всеобщото внимание, изведнъж се казва, че Русия не сътрудничи“, добави Мария Захарова.

Русия се намира в поредния стадий на информационната агресия от страна на Запада, констатира тя.