Русия не е поканена на срещата в Брюксел за „Южен поток“

Руската страна не е получавала официална покана за срещата на министрите на страните-участнички в проекта „Южен поток“, която трябва да се проведе на 9 декември в Брюксел, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация, получена от федерален чиновник, запознат със ситуацията около проекта.

„Официални покани до този момент Русия не е получавала, а прозвучалите по-рано изказвания на европейските длъжностни лица буквално се изсипаха в публичното пространство, но не се случи нищо повече от това. Видимо, министрите на страните-участнички в проекта „Южен поток“ трябва да планират нататъшното развитие на своята позиция и вероятно този въпрос ще бъде обсъждан в Брюксел“, каза събеседникът на РИА Новости.

В понеделник руският президент Владимир Путин в хода на преговорите в Турция заяви, че при сегашните условия не може да бъде продължена реализацията на „Южен поток“, в това число и заради неконструктивната позиция на Евросъюза. Той отбеляза, че досега не е получено разрешение от България за влизането на проекта в изключителната икономическа зона на страната.