Русия настоява за наказание на виновните за трагедията в Донецк

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу виновните за обстрела на училище в Донецк, в резултат на който бяха убити ученици. Руското следствие определи това като международно престъпление, съобщи ТАСС.

„Главното следствено управление на СК на РФ образува наказателно дело за убийство, извършено при утежняващи вината обстоятелства, при артилерийския обстрел на училище в град Донецк”, заяви представителят на Следствената комисия (СК) Владимир Маркин.

Делото е обединено с основното наказателно дело за използване на забранени средства и методи за водене на война и геноцид на мирното население в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

„Според версията на следствието, на 5 ноември около 17 ч. военнослужещи от въоръжените сили на Украйна и националната гвардия по указание на висшестоящи командири и длъжностни лица от украинското министерство на отбраната, ВС на Украйна и националната гвардия, са извършили целенасочен артилерийски обстрел от тежко оръжие по сградата на училище №63, намиращо се на ул. „Степаненко” в Донецк. В резултат от стрелбата загинаха двама непълнолетни, а трима местни жители  бяха ранени”, съобщи Маркин.

„Както предполага следствието, горепосочените длъжностни лица са произвели артилерийския обстрел с цел да унищожат националната група от рускоезично население, живеещо на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република”, подчерта още Маркин.

По-рано руското външно министерство поиска наказание на виновните за смъртта на децата.

„Убийството на деца в Донецк е най-тежкото престъпление! То трябва да бъде разследвано безпристрастно, а виновните да бъдат наказани сурово!”, написа упълномощеният към руското външно министерство по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на правото Константин Долгов в Twitter.

Упълномощеният при президента на Русия по правата на детето Павел Астахов изрази съболезнования на семействата на загиналите деца. Политиката на Киев по отношение на Донбас Астахов определи като безчовечна.