Русия наложи вето на резолюцията на ООН по създаването на трибунал за авиокатастрофата в Донбас

Русия блокира приемането в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията по създаването на международен трибунал по отношение на виновните за катастрофата на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии в Донбас, предаде РИА Новости.

За приемането на документа са гласували 11 члена на Съвета за сигурност на ООН. Китай, Венецуела и Ангола са се въздържали.

Русия, като един от петте постоянни членове на Съвета е използвала правото си на вето.

Проекторезолюцията, представена в средата на юли от група страни, провеждащи разследване на авиокатастрофата (Австралия, Холандия, Малайзия, Белгия и Украйна) признава случилото се с пътническия самолет за заплаха за международния мир и сигурност и препоръчва създаването на международен трибунал за привличането на виновните към отговорност по глава VII от Устава ООН.

Русия не подкрепя предложението за създаване на международен трибунал по катастрофата на малайзийския „Боинг“ в Украйна, тъй като смята тази катастрофа за резултат от престъпление, което не трябва да се оценява като заплаха за международния мир и сигурност.

Никога по-рано Съветът за сигурност на ООН не е създавал трибунал при подобни ситуации. По думите на руския външен министър Сергей Лавров, самата идея за създаването на такъв трибунал е с цел да се гарантира вината на тези, които Вашингтон смята за отговорни.