Русия може да участва в коалицията срещу джихадистите

Възможно е Русия да вземе участие в международната коалиция за борба с терористите в Либия, предаде ТАСС.

Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. „От политическа гледна точка това не е изключено. Бихме могли да участваме в морската блокада на Либия с цел прекъсване на оръжейните доставки за терористите. Но, разбира се, решението няма да е мое“, подчерта Чтой.

„Не се включихме в създадената от САЩ коалиция за борба срещу „Ислямска държава“ в Сирия, защото операцията не е санкционирана от Съвета за сигурност на ООН и се провежда без съгласието на Дамаск. Това са двете причини поради които Русия не взема участие“, отбеляза Чуркин.

Вчера СС на ООН проведе извънредна среща във връзка със ситуацията в Либия. Външният министър на страната Мохамед ад-Дейри поиска от Съвета за сигурност да бъде отменено оръжейното ембаргото върху Либия, въведено през 2011 г., както и на Триполи да бъде оказана помощ в борбата срещу терористите. Резолюция за отмяна на оръжейното ембарго срещу Либия, с цел осигуряване на по-голяма боеспособност на либийската армия, в Съвета за сигурност на ООН внесе Йордания. Според Чуркин има възможност резолюцията да бъде разгледана в най-скоро време.