Русия може да спре вноса на ягоди още тази година

Автоматизирана вертикална ферма позволява отглеждането на близо 80 000 храста целогодишно

Русия може да спре вноса на ягоди още тази година

Вече е напълно възможно целогодишно да се отглеждат ягоди на цялата територия на Русия – от Калининград до Якутия. Това прави по 6 реколти на година. Как е възможно това, разказват от agroinfo.com.

Руската компания Fibonacci представи иновационен продукт за селското стопанство – автоматизирана вертикална агроферма BerryFarm800, която позволява целогодишно да се отглеждат ягоди.

BerryFarm800 е способна да произвежда по 6 реколти от вкусния плод годишно, включително и през зимните месеци. 800-те секции на агрофермата, с общо количество посадъчни места – 76 800 храста, дават 15 тона ягоди месечно.

Обслужването на фермата не изисква специални знания и много персонал. За BerryFarm800 се грижат 5 човека, тъй като всички процеси са автоматизирани.
Дистанционният контрол на всички параметри на работата на фермата е възможен, благорадение на програма, разработена специално за процесите в BerryFarm800.

Още едно преимущество е, че за инсталирането на агрофермата не е необходимо да се строи оранжерия. BerryFarm800 може да функционира във всяко готово търговско помещение – склад, производствено помещение, техническо и т.н.

Фермата е напълно независима от климатичните условия.

Друго преимущество са бързият монтаж и стартирането на функционирането й 2 месеца от момента на поръчване.
Решението, което руската компания предлага, няма аналози в света и по оценки на експерти може да окаже съществено влияние върху продоволствената политика на Русия. То дори е способно да направи вноса на ягоди напълно излишен.

В наши дни, в условия на санкции и ожесточена политика на внос на плодове и зеленчуци, този продукт е икономически привлекателен за всички групи потребители. Ние сме готови да доставим оборудването във всяка страна, позволявайки на клиентите на отглеждат качествени ягоди за лично ползване или за търговски цели, коментират представители на Fibonacci.

Източник: Фермер.БГ