Русия лидира по износ на зърно

Износът на руското зърно достигна рекордни стойности: през август в чужбина бяха продадени повече от 4,5 милиона тона зърно. Причината е не само в богатата реколта.

Русия доставя отлично качество зърно на световния пазар, изпреварвайки конкуренцията по много показатели.

Реколтата от зърнени култури тази година е отлична, казва президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски:

– Нашата прогноза за реколтата през 2014 година е 104 милиона тона зърно, плюс минус 2 милиона тона, в зависимост от времето. Вече сме събрали 87 милиона тона. Тъй като времето е хубаво и зърното е сухо, мисля, че тази цифра няма да се промени значително. При това, активно се провежда засаждане за зимата, тоест подготовка за бъдещата реколта. Вече са засадени с повече от 8 милиона хектара. Планирано е два пъти повече. Засега изпреварваме по темпове на засаждане за зимата, в сравнение с миналата и по-миналата година.

По традиция, около една четвърт от руската реколта от зърно се изнася. Но експертите прогнозират, че тази година доставките за чужбина ще се увеличат и ще достигнат 30 милиона тона. За това допринася не само добрата реколта, но и качеството на зърното. При руското зърно то е отлично. А в Украйна, Румъния и Франция дъждовното лято доведе до това, че френската пшеница, например, бързо пораства и става негодна за производство на хлебно брашно. Там ще трябва да пуснат значителна част от собствената си реколта за фураж, а да купуват висококачествена пшеница за вътрешно потребление.

Проблемите на конкуренцията в чужбина ще бъдат от полза за руските производители на зърно. През август беше подобрен рекорда за месечен износ. При това е особено приятно, че в структурата на износа значително се е увеличил делът на хлебната пшеница с високо съдържание на протеин.

До края на лятото в чужбина вече са били изпратени 4,2 милиона тона пшеница, 411 хиляди тона ечемик, 15 хиляди тона царевица. Ако нещата продължат по този курс, Русия има шанс да заеме трето място в света по износ на зърнени култури – след САЩ и Канада – още тази година, т.е. с 9 години по-рано от очакваното от Организацията на ООН по прехрана и земеделие.
/Гласът на Русия/