Русия контролира водите на Арктика на 500 км от брега

Русия вече контролира въздушното и морското пространство на Арктика на разстояние минимум 500 км от брега, цитира РИА Новости високопоставен представител на руското Министерство на отбраната.

Сега отбранителното ведомство активно реализира програмата за усвояване на Арктика, заключаваща се в създаване на военна инфраструктура на арктическите острови Нова Земя, Земя на Франц Йосиф, Шмидт и Новосибирските острови. Между тези острови и континенталната част на Русия преминава Северният морски път, който е най-краткия маршрут за придвижване на плавателни съдове от Европа към Далечния Изток.

Според военния представител, това направление е ключово за осигуряването на безопасността на страната на нейните северни граници.

Руската корпорация РТИ вече разработва глобална система, която в бъдеще ще позволи с помощта на автоматизирани системи за управление, спътници и носители на информация на морето и на брега да получава данни за ситуацията в арктическия регион. Системата все още е в стадий на разработка и ще бъде окончателно завършена към 2023 г.