Русия коментира обвиненията на специалния представител на Обама за „нарушенията“ в Сирия

Руското министерство на отбраната коментира изказването на специалния представител на американския президент по въпросите за сътрудничество с другите страни в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“ Брет Макгърк, който заяви по-рано пред Сената, че ВКС на Русия нарушават режима на примирието в Сирия.

„Трудно е да се каже от какви вътрешнополитически причини е било продиктувано изказването на този чиновник в американския Сенат. Но, както и всички предходни небивалици по наш адрес на Капитолийския хълм, това отново се характеризира с пълна липса на конкретика“, заяви официалният представител на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

„Нито дати, нито време, нито място – нищо, за което да можеш да се хванеш, да анализираш и да отговориш с факти“, добави той.

В същото време генералът отбеляза, че представите на специалния представител на американския президент за районите в Сирия, контролирани от международните терористични групировки, са „доста мъгляви“.

„Преди да побързат да погалят с подобни гръмки „обвинения“ слуха на сенатор Джон Маккейн, нямаше да е лошо първо да се запознаят с това какво се случва и да потърсят фактическа информация“, отбеляза Конашенков. Той заяви, че за тази цел вече не първи месец в Женева действа руско-американски Център за бързо реагиране на режима на прекратяване на огъня.

В изказването си пред Сената Брет Макгърк заяви, че през последните няколко седмици ситуацията в Сирия и особено в Алепо се е изострила. По думите му Русия нанася „значителен брой въздушни удари в района на коридора северно от Алепо“, в който, според него, се намира умерената опозиция. „Това е истинско нарушение на режима на прекратяване на бойните действия“, подчерта специалният представител.