Русия, как си те представям?!

Автор: Акшън Ахмедов, X клас, ПГТС “Христо Смирненски”, гр. Разград

Русия, как си те представям?! В

Училище мечтая, вкъщи за теб чета.

Сега разлиствам тези карти в атласа

И те „обхождам” бавно по брега. Докосваш ти

Я океана леден, ту се извисяваш с планини на юг.

 

Какава страна! Огромна, далечна, необятна!

А толкова нам близка си ни ти!

Къде препускаш с впряг еленски-вихър?

 

Стремително във Космоса летиш!

И все така текат реките устремно и шумно

 

Тъй както Ангара с Енисей и Об с Иртиш.

Ето те с равнини, поля безкрайни, Русия, с

 

Прекрасни дивни лесове. Тайгата ти – богата,

Родина на кедър, жен-шен, амурски тигри!

Единадесет пъти превъртат се стрелките, Русия,

Да те пребродя от зори до мрак.

С Камчатка и Чукотка почва твоето утро

Та чак до „Лека нощ” в Калининград.

А в славен Петербург – тоз древен Питер,

Все още залпът на „Аврора” там ехти.

Ярко ти пламтиш с рубини, Кремъл!

Москва, Москва, тъй царствено блестиш!

Стоя на брега и гледам на изток. Тук е началото. Оттук започва денят. Слънцето озарява две морета – Чукотско и Берингово. Селцето пред мен се е променило много от времето, когато го описва в книгата си „Сън в началото на мъглата” Юрий Ръйтхеу. Сега Уелен е едно спретнато и подредено селище. Тръгвам на юг – към Камчатка. Отдавна мечтая да видя отблизо вулкана Ключевская сопка. В Камчатка има всичко за хора, които не се страхуват да преодоляват препятствия, за да видят истинска, недокосната природна красота.  Доста далече на север се намира остров Врангел. За него се говореше, че е родилен дом на белите мечки. Дали все още е така? Островът е наречен на руския мореплавател и полярен изследовател Фердинанд Врангел.

Сега у нас не прожектират много руски филми. Преди години излиза филмът „Край езерото” („У озера”) с Наталия Белохвостикова. Това е разказ за езерото Байкал, за опазването му, за отношенията между хората. Байкал е най-дълбокото езеро в света – 1642 м. Разхождам се по остров Олхон. Той е най-големият остров в езерото. Иска ми се през лятото да се гмуркам в тези прозрачни, прохладни води. Казват, че в езерото се вливат много реки и само Ангара изтича от него. Има легенда, как старият й баща пречи на нейното желание да се слее с Енисей и хвърля огромни скали по пътя й. Но нищо не може да спре красавицата Ангара да се слее с любимия й. Оттогава двете реки текат заедно към студения север.

Пресичам буйни реки, преминавам през прекрасни долини, изкачвам високи планини. На запад от Байкал са Саяните и Алтай. Те се намират в Южен Сибир. Прекрасни места за почивка и туризъм. Нашият град е свързан от историята с Алтай. Там някога /1864г./ е пътешествал един млад, образован офицер, дипломат, изследовател, който през 1878г. дава живота си за Освобождението на България и остава завинаги тук – полковник Андрей Густавович Принтц.

От север на юг се спускат Уралските планини. Тук е границата между Европа и Азия. Искам да съм на това място – прекрачиш и си в друг континент. Над колко градове прелетях, но всички не мога да спомена. Прекрасни са селищата по река Волга. Спускам се надолу по течението й. Ето го Волгоград! Град-герой през Великата Отечествена война. Зная за героичната му съпротива, за отбраната на всеки дом, за боевете за всяка улица, за Мамаев Курган. Народ, който може да преобърне хода на войната, не може да бъде победен!

Прелитам над Москва – веднага познавам Кремъл, Кремълската стена. Ето ги кулите с рубинените звезди. Това е Червеният площад  – главният площад на Русия. Тук се провежда ПАРАДЪТ НА ПОБЕДАТА през 1945 година. Скоро пак ще е 9 май – 72 години от края на най-кръвопролитната война. Светът е благодарен на героите и помни освободителите!

А това са река Нева и Ладожкото езеро. По него минава ПЪТЯТ НА ЖИВОТА по време на блокадата на Ленинград. 900 дни на бомбардировки, сражения, пожари, глад, себеотрицание и героизъм! Прекрасен Ленинград – Санкт-Петербург.

И ето,  че вече съм в Калининград. За единадесет часа мислено достигнах най-западната част на Русия. Свечерява се. Стъмнява се. Стоя на брега на Балтийско море и гледам на изток. Там изгрява новият ден!