Русия и Япония ще работят за намаляване на напрежението на Корейския полуостров

Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Япония Шиндзо Абе призоваха Северна Корея и другите страни да се въздържат от поведение и реторика, която може да повиши напрежението около ядрената програма на Пхенян, предадоха БТА и ТАСС.

На обща пресконференция днес в Москва след двустранни преговори Путин и Абе заявиха, че са се съгласили да сътрудничат за намаляване на напрежението на Корейския полуостров. Руският президент се обяви за подновяване на шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма.

Абе каза на пресконференцията, че двете страни ще продължат да настояват пред Северна Корея „да изпълнява изцяло резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да се въздържа от по-нататъшни провокационни действия“.

БГНЕС

Сътрудникът на Путин Юрий Ушаков каза пред репортери, че на срещата лидерите не са обсъждали конкретни мерки срещу КНДР. Той допълни, че това е възможно да стане „по линия на външните министерства“ в Москва и Токио.

Премиерът на Япония констатира, че след срещата му с Путин в японския град Нагато през декември м.г. са били направени конкретни стъпки по решаването на проблема с мирния договор между двете страни. Откак през юли 1945 г. Япония капитулира във Втората световна война, между нея и СССР няма сключен мирен договор.

БГНЕС

В общата декларация след днешната среща Путин и Абе констатират, че важна стъпка по пътя към мирния договор може да бъде започване на консултации за съвместна стопанска дейност на Южните Курилски острови, които след войната остават под контрола на СССР. Абе съобщи, че е договорено бивши жители на островите да ги посетят със самолет, за да се поклонят на гробовете на свои роднини.

Владимир Путин и Шиндзо Абе са се разбрали да се срещнат в кулоарите на срещата на Г-20 през юли в Хамбург и на икономически форум във Владивосток през есента.