Русия и САЩ се договориха да търсят допирни точки за регулиране на кризата в Украйна

Русия и САЩ се договориха да търсят допирни точки за регулиране на кризисната ситуация в Украйна. Това заяви след края на преговорите с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Париж министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„Ние проведохме интензивни преговори, главно, по кризата в Украйна. Имахме разминаване в позициите относно нейните причини, но се съгласихме, че трябва да търсим допирни точки за регулиране на ситуацията в Украйна”, – заяви Лавров. И двете страни са внесли своите предложения за деескалация на ситуацията.

„Договорихме се да работим с украинското правителство, с украинския народ в широк смисъл, за да бъде постигната реализацията на такива приоритетни мерки, като гарантиране на правата на националните малцинства, езиковите права, разоръжаване на провокаторите, извършване на конституционна реформа и провеждане на свободни и честни избори под обективно международно наблюдение”, съобщи Лавров по данни на ИТАР-ТАСС. При това ръководителят на външното ведомство подчерта, че нито Русия, нито САЩ могат да обвързват Украйна със своите планове.

„Убедени сме, че федерализацията е важен компонент от необходимата реформа. Най-важното е да се осигури единството на Украйна с оглед на интересите на всички без изключение региони в страната. За да функционира страната като единна държава е необходимо постигането на консенсус между всички региони”, допълни Лавров.