Русия и САЩ единодушни: Никакви преговори с ИД!

САЩ са съгласни с Русия за това, че „Ислямска държава“ (ИД) представлява обща заплаха и провеждането на преговори с терористите е невъзможно. Необходима е борба срещу тях. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от РИА „Новости“, по време на среща с руския си колега Сергей Лавров в Москва.

Основна тема на преговорите в руската столица бе регулирането на кризата в Сирия и перспективите за обединение на усилията в борбата с международния тероризъм.
При откриването на срещата руският първи дипломат припомни, че за последните месеци президентите на Русия и САЩ няколко пъти са обсъждали проблеми, свързани с необходимостта за по-ефективна борба с тероризма.

От своя страна Кери изрази съгласие, че е необходима обща борба срещу „Ислямска държава“. „Те са най-лошите терористи, атакуват културата и историята, атакуват достойнството“, каза държавният секретар на САЩ. Той изрази надежда, че Москва и Вашингтон ще намерят общ подход към решаване на трудните въпроси, които обсъждат, и завърши встъпителното си слово преди срещата, казвайки на руски „Благодаря“.

Американският държавен секретар подчерта успешния диалог между Русия и САЩ относно сирийската криза в рамките на международната среща във Виена. Кери изрази надежда, че съвместните усилия ще продължат в Ню Йорк на 18 декември.

Във връзка с кризата в Украйна Лавров призова Вашингтон да повлияе на Киев. „Безусловно ние искаме да продължим разговора, който започнаха президентите за украинската криза“, заяви Лавров. „Отчитайки степента на влияние на САЩ върху властта в Украйна, то би било един добър инструмент в „нормандския формат“, подчерта руският външен министър. В отговор Джон Кери изрази надежда, че визитата му в Москва ще допринесе за придвижване напред по този и други важни въпроси.

Лавров и Кери се съгласиха, че за решаването на важни международни въпроси е необходимо сътрудничеството между Москва и Вашингтон. По-късно Лавров и Кери бяха приети от руския президент Владимир Путин. Русия и САЩ търсят разрешаване на най-сложните кризи, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. До редакционното приключване на броя повече подробности от срещата не бяха оповестени.

 

Източник: „Дума“.