Русия и Китай сключиха 40 споразумения

В резултат от срещата на китайския премиер  и министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев, двете страни сключиха 40 споразумения, предаде ТАСС.

Както от Москва, така и от Пекин отбелязват, че отношенията между двете страни „са навлезли в нов етап на развитие“.

Русия и Китай са дългогодишни стратегически партньори. Но напоследък отношенията им достигнаха много високо ниво, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев:

– Ние наистина се намираме на много високо ниво на нашите отношения, които се характеризират като стратегическо партньорство. Китай е първият ни външнотърговски партньор. През последните шест години, обемът на двустранната търговия се е увеличил повече от два пъти – от 40 до 90 милиарда долара.

Един от 40-те документа, подписани в рамките на руско-китайската среща, е споразумението за сътрудничество в сферата на доставките на природен газ. Според договора, подписан през май между руската компания „Газпром“ и китайската „CNPC“, руският газ ще стига до Китай по газопровода „Силата на Сибир“, строителството на който започна през септември. Годишният обем на планираните доставки е 38 милиарда кубически метра, на стойност 400 милиарда долара. Междуправителственото споразумение е за срок от 40 години, а след изтичането на този срок автоматично се удължава.

Големите държавни нефтени компании – „Роснефт“ и „CNPC“ подписаха документ за задълбочаване на стратегическото сътрудничество. „Роскосмос“ се договори с Китай за сътрудничество в областта на глобалните навигационни системи. Освен това, Централната банка на Русия и Народната банка на Китай подписаха споразумение, което ще позволи на страните да увеличат дела на плащанията в националните валути – рубла и юан.

Позициите на двете страни са близки и по международните въпроси. Русия и Китай се превърнаха в сериозна противотежест на САЩ и техните сателити, каза на срещата с премиера на Китай председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин:

– Тясната координация на позициите на Русия и Китай по международните въпроси в момента е сдържащ фактор по отношение на политиката на някои западни страни. На първо място, на САЩ, чиято политика в различни региони на света сега носи дестабилизация, хаос, и, за съжаление, води до много човешки жертви.

Сергей Наришкин благодари на Пекин за разбирането на позицията на Москва относно украинската криза, както и за това, че китайското правителство отказа да подкрепи на антируските санкции. Ли Къцян, от своя страна, заяви, че Русия и Китай се отнасят един към друг с уважение, като равноправни партньори. И потвърди, че Пекин е готов да изведе отношенията с Москва на ново ниво.

 На 14 октомври, Дмитрий Медведев и Ли Къцян ще вземат участие в III Московски международен форум „Открити иновации“, страна-партньор на който тази година е Китай. На същия ден е планирана среща между премиера на Китай и руския президент Владимир Путин.