Русия и Китай подписаха за доставките на руски газ

Русия и Китай подписаха споразумение в понеделник за сътрудничество в сферата на доставките на руски природен газ през газопровода „Силата на Сибир“, пише „Стандарт“.

Документът бе подписан по време на срещата между руския премиер Дмитрий Медведев и китайският му колега Ли Къцян в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

30-годишната спогодба на стойност 400 млрд. долара предвижда оставки на 38 млрд. куб. м газ от 2018 г. нататък.

Очаква се също подписването на споразумения за засилване на сътрудничеството между руския гигант „Газпром“, най-голямата руска петролна компания „Роснефт“ и китайската група CNPC, спогодба за банково сътрудничество и др.

Равнището на отношенията между Китай и Русия „е много високо и може да се нарече стратегическо партньорство“, подчерта Медведев на среща с Къцян.

Ли Къцян нарече руския си колега „стар приятел“.

„Ние двамата се стремим да тласнем напред развитието на руско-китайското сътрудничество във всички сфери“, заяви китайският премиер.

„Развитието на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие с Китай е безусловен приоритет за Русия“, изтъкна на разговор с Ли Къцян председателят на Държавната дума Сергей Наришкин.

„Тясната координация на позициите между Русия и Китай в международните въпроси днес е възпиращ фактор спрямо политиката на редица западни държави, най-често САЩ, чиято политика в различни точки от земното кълбо внася понякога дестабилизация, хаос и за жалост води до големи човешки жертви“, добави Наришкин.

„Признателни сме на ръководството и народа на Китай, загдето разбират позицията на Руската федерация спрямо украинската криза, и сме ви благодарни за това, че отричате санкциите спрямо Руската федерация“, заяви той.

„От своя страна смятаме събитията в Хонконг единствено за вътрешна работа на Китай и сме против намесата на каквито и да било външни сили в тези събития“, увери Наришкин.

Влязла в безпрецедентна за периода след Студената война схватка със Запада заради конфликта в Украйна, Русия се опитва в момента да установи по-тесни връзки с Пекин чрез важни договори в енергийната сфера.

Двете страни подписаха и меморандум за съвместно развитие и строителство на съвместни паркове за високи технологии „Копринения път“.

Съгласно документа двете страни ще създадат съвместно предприятие за строителството на паркове за високи технологии „Коприненият път“, които ще работят в двете страни, пише още „Стандарт“. В Китай първият такъв парк ще бъде изграден в град Сисян, а в Русия – в Сколково. В перспектива такива центрове в Китай ще се появят в Пекин, Шанхай и други градове, а също в руските градове Калининград, Владивосток и в етническата република Татарстан. Меморандумът бе подписан в хода на посещението в Русия на китайския премиер Ли Съцян.